Zdrowa dieta śródziemnomorska
Kraje położone nad Morzem Śródziemnym przyciągają uwagę nie tylko ze względu na liczne atrakcje turystyczne i ciepły klimat. Badacze zauważyli, że średnia długość życia mieszkańców tej części Europy jest dłuższa niż reszty kontynentu. Jak wiemy zdrowie zależy w dużej mierze od nawyków dietetycznych. Sposób odżywiania odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Mieszkańcy Włoch czy Francji mają wspólne przyzwyczajenia żywieniowe.
Dieta śródziemnomorska wywiera istotny wpływ na zdrowie mieszkańców południowej Europy. Ważnym elementem diety jest unikanie czerwonego mięsa i ograniczenie ilości spożywanego drobiu. Zamiast tego zaleca się duże ilości ryb i jak najczęstsze sięganie po owoce morza. Produkty te mają zapewnić organizmowi odpowiednią ilość pełnowartościowego białka. Włosi niechętnie sięgają po herbaty. W ciepłym klimacie naturalnym napojem staje się woda czy czerwone wino. Z tym drugim nie należy przesadzać, ale niewielka ilość korzystnie wpływa na zdrowie. Witaminy i minerały w diecie śródziemnomorskiej są dostarczane głównie z sałatek warzywnych, do których obowiązkowo podawana jest oliwa z oliwek. Taki pokarm zaopatruje organizm również w korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe.