Zdrowo i dietetycznie – trufle z bakaliami
Trufle z bakaliami to jeden fajniejszych przepisów na dietetyczny deser, jakie możecie spotkać. Nie tylko wybornie smakuje, ale też elegancko prezentuje się na stole. Jest to naprawdę rewelacyjny smakołyk, a wasi znajomi nigdy nie zorientują się, że jest to wersja dietetyczna, chyba, że sami ich o tym poinformujecie.
Do przygotowania naszych trufli z bakaliami potrzebować będziemy:
– 40g suszonych daktyli
– 30g suszonej żurawiny
– 30g rodzynek
– 30g jagód hoji
– 15g siemienia lnianego
– 30g wirków kokosowych
– 50g kakao, najlepiej otłuszczonego
– 30g mielonych orzechów
Przygotowanie tej fantastycznej przekąski zaczynamy od zalania wrzątkiem wszystkich bakalii i odstawienia ich na ok. godzinę. Po tym czasie należy je odsączyć z wody i suszyć kilka minut. Można też delikatnie przetrzeć je ręcznikiem papierowym. Siemię należy zmielić w blenderze. Czynność tą wykonujemy do momentu otrzymania jednolitego proszku. Do tak przygotowanego siemienia dodajemy wiórki kokosowe oraz wysuszone bakalie, dodajemy dwie łyżeczki wody i ponownie blendujemy, tym razem do otrzymania jednolitej masy, bez żadnych grudek. Następnie formujemy trufle, wielkość jest dowolna, ale najładniej wyglądają ok 2cm kulki. Nasze smakołyki obtaczamy następnie w kakao a następnie w wiórkach kokosowych. Trufle wsadzamy do lodówki na przyjemniej jedną godzinę. Im dłużej nasz deser poleży w lodówce, tym lepszy smak oraz konsystencję uzyskamy.
Dietetyczne trufle bakaliowe są rewelacyjne w smaku, wyglądają bardzo apetycznie i zawierają masę witamin, samo zdrowie i rewelacyjny smak.