Dlaczego warto sięgać po kakao?
Czy zdrowa dieta musi wykluczać wspaniały smak? Nie! Doskonałym dowodem na to, że walory smakowe i zdrowotne można ze sobą połączyć, jest kakao. Ten napój, bardzo popularny wśród dzieci, może nas zaskoczyć swymi niezwykłymi właściwościami. Co warto wiedzieć na jego temat? Co może zyskać zdrowa dieta w chwili, gdy ten napój zacznie się w niej pojawiać regularnie?
Kakao może być smacznym i zdrowym napojem, po który będziemy sięgać bardzo chętnie. By jednak pogodzić smak z korzystnym wpływem na zdrowie, należy dokonać odpowiedniego wyboru kakao. Obecnie w naszych sklepach nie brak gotowych napoi w kartonikach oraz takich produktów, jak słodzone kakao rozpuszczalne. Choć takie kakao może wspaniale smakować, lepiej z niego zrezygnować. Dlaczego? Bo taki napój to ogromna ilość cukru, który niekoniecznie pomoże nam w trosce o zdrowie. Jakie kakao warto za to wybrać? To naturalne, wolne od słodzików, sztucznych aromatów oraz konserwantów. Takie kakao sprawi, że nasza dieta stanie się zdrowsza.
Dlaczego warto postawić na naturalne kakao? Bo jest to źródło wielu cennych dla zdrowia substancji. W takim kakao znajdują się tak ważne pierwiastki jak potas, fosfor, magnez i cynk. Prawdzie kakao zawiera również teobrominę, która pobudza i odpręża. Dzięki temu kakao staje się doskonałym napojem dla tych, którzy muszą wykonywać ciężkie prace fizyczne lub intensywnie pracować nad ważnymi dokumentami. Napój taki ma jednocześnie bardzo dobry wpływ na układ krwionośny, istnieją też przypuszczenia, że regularne sięganie po kakao może znacznie zmniejszać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Warto zatem postawić na ten aromatyczny i zdrowy napój, ciesząc się i jego smakiem, i korzystnym wpływem na zdrowie.