Kulinarne ABC na pomyślne desery
Opowiem o kilku wybranych wskazówkach na różne tematy z dziedziny cukierniczej, które pomogą nam przygotować udane desery. Oto wybrane tematy wraz z opisem:
1). Francuski specjał – ganache to francuska nazwa na połączenie aksamitnej mieszanki czekolady i śmietany. Należy wiedzieć, że przepis jest zawsze taki sam. Trzeba mocno podgrzać śmietanę i rozpuścić w niej połamaną czekoladę. Lekko ciepły i płynny ganache pełni funkcję gładkiej i błyszczącej polewy do ciast, tortów oraz deserów. Po schłodzeniu i ubiciu staję się puszystym kremem. Do zimnej i lekko stężałej masy można także dodać wiórki kokosowe, orzechy, migdały lub inne ulubione dodatki, a następnie uformować małe słodkie trufle.
2). Piaskowe bez zakalca – aby babka lub inne ciasto piaskowe (ucierane) udało się, konieczny jest dodatek wody lub mleka (ewentualnie oranżady). To ostanie sprawi, że nasz wypiek dłużej zachowa świeżość. Pamiętajmy jednak, że im więcej płynu wlejemy do ucieranego ciasta, tym większe prawdopodobieństwo, że podczas pieczenia powstanie w nim zakalec. Aby tego uniknąć, mleko lub wodę dodawajmy stopniowo. Warto wiedzieć, że idealne ciasto piaskowe nie powinno spływać z łyżki.
3). Nie natłuszczajmy formy – pamiętajmy, aby nigdy nie natłuszczać formy, w której zamierzamy piec kruchy spód, placek albo babeczki. Zawartość masła lub margaryny w tego rodzaju cieście nie jest duża. W trakcie pieczenia część tłuszczu wypłynie, a tym samym zapobiegnie przywieraniu ciasta do formy.
4). Trzcinowa polewa – pyszną polewę do ciast i deserów przygotujemy z cukru trzcinowego oraz słodkiej śmietanki. Dlatego odmierzmy równe ilości tych produktów (np. na pół szklanki) i zagotujmy. Mieszajmy, cały czas ogrzewając, aż masa zacznie gęstnieć. A jeżeli chcemy, by była rzadsza, dolejmy śmietankę.