Rosiczka – mięsożerca w świecie roślin

Rosiczka to roślina o wyjątkowych preferencjach kulinarnych. Jej smakołykiem są owady, na które sama poluje. Tak, ta popularna, wieloletnia roślinka jest drapieżnikiem wabiącym swoje ofiary słodkim zapachem wydzielanym przez gruczoły znajdujące się w liściach. Owad przyciągnięty tą specjalistyczną wonią, siada na liściu rosiczki, gdzie zostaje uwięziony w lepkim śluzie, z którego nie ma ucieczki. Pułapka powoli zaczyna się zamykać, a owad zmęczony bezowocnymi próbami ucieczki ginie z wycieńczenia lub uduszenia. Wówczas roślina zaczyna wytwarzać enzymy trawienne, które stopniowo rozkładają ciało ofiary, a uwolnione tym sposobem związki odżywcze są wchłaniane przez liście. Po zakończonej konsumpcji liść ponownie się otwiera, a ewentualne pozostałości po jego posiłku są zdmuchiwane przez wiatr.

Co ciekawe rosiczki są dostępne w formie doniczkowej i mogą być hodowane w warunkach domowych, gdzie stanowią efektowne urozmaicenie wnętrza, a zarazem naturalny substytut chemikaliów rozpylanych w powietrzu, celem wyzbycia się nieznośnych much i komarów. Jednak nic za darmo, rosiczka jest z natury bardzo delikatna i wymaga utrzymania stałego poziomu wilgotności, a sama woda, którą jest podlewana, powinna być destylowana. Ten mięsożerca ma również określone wymagania termiczne i nie powinien przebywać w temperaturze wyższej niż okolice 20°C, gdyż może doznać poparzeń.

Udostępnij: